6/14/13

ProGrEsSiNG..

Posted by Nurul Izza Binti Abdul Rahim at 10:21 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hey..excitednya nak update entry kali nie..sampai lupa nk bagi salam..Oh Assalam kepada semua muslimin dan muslimat..sekarang dah masuk bulan Syaaban..ganti puasa pun belum habis lgi...aduhh...susah sungguh betul la nak ganti puasa yang tertinggal dulu..(Ramadhan last year)...dalam sibuk-sibuk nak ganti puasa nie dan nk sambut Ramadhan nie, si kecik comel ku dah besar dari hari ke hari...dulu makan pun xpandai, main pun xpandai lagi, jalan pun terhuyung hayang macam orang mabuk ish3.......yg tau asyik 'berbunyi' mintak susu sbb lapar...nie gambar dia yang latest..

nie la yang kuat berbunyi tu..
But now, she's totally grows up...jalan pun dah laju..sikit hari lagi boleh la berlari-lari dalam rumah. Minum suus dah pandai...nampak jer kita pegang botol susu dia, terus lari kat kita..heppy tgok dia membesar wpun sekadar anak kucing..yang lagi terharu (cewahh..hehe) , bila nampak jer kita, dia terus nak pegi kat kita..dia xnak pegi pun kalo orang lain panggil dia datang..besarlah wahai 'anak-anakku' sekalian..bagiku, anak-anak kucing nie sebagai ujian yg datang dari Allah S.W.T untuk menguji kami sekeluara betapa sabarnya kami melayan karenah si kecil-si kecil ini..Ok for now..nanti update lain lah pulak..Bye..

6/4/13

JaGa AnAk KuCiNg PuLAK..

Posted by Nurul Izza Binti Abdul Rahim at 5:03 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Salam..kali nie kisah jaga anak kucing la pulak...ok2, kisahnya bermula dalam hujung Mei 2013 ada la sekor kucing betina yang selalu berkeliaran kat kawasan rumah bunting..tetiba pulak dalam hari Isnin terdengar anak kucing mengiau2 kat kawasan semak..Firstly, ingat ok la ibu kucing tu ada..My mom selalu kasi makan kat kucing2 yang berkeliaran kat kawasan rumah tu padahal kami xpenah bela kucing pun..Then, lepas agak2 seminggu anak kucing tu asyik nanges jer..Ohh I mean mengiau hehehehe...sampaikan rasa ingin menjenguk apa yang terjadi kat anak2 kucing tu..ok, ingatkan ibunya ada la menyusukan baby kucing tu...rupanya tak pun..tapi dulu ibu kucing tu agak "meroyan"..hehe pandai la ckap kucing tu meroyan..nak cakap ibu kucing tu xpenah beranak padahal penah jugak beranak pastu biarkan macam tu sja anak tu smpai mati..ish3..sangat kesian..Berbalik pada kisah tadi, p la menjenguk anak2 kucing tu tapi bukan kat kawasan semak dah..anak2 kucing tu ada dekat rumah sebelah yang ksong tu...ibunya memang tak tau p mana and tak tau manusia mana yang letak anak kucing tu kat rumah kosong tu...ok xpalah..rasa macam selamat la anak2 kucing tu kat rumah sebelah yang kosong tu..tapi memang dalam 2-3 hari macam tu anak2 kucing tu still mengiau...Dalam hati nie fed up jugak la sebab bising..rasa terganggu..Disturbia taw..!! Lepas 2-3 hari tu jugak la rasa nak menjenguk anak2 kucing tu...bila tengok anak2 kucing tu dalam keadaan terbiar dengan kurus kering, xbermaya... memang sangat2 kasihan dalam hati nie..

So,  kebetulan pulak hari tu hari Sabtu and public holiday, tanpa teragak2 amik semua anak2 kucing tu kasi mandi..Dah la 7 ekor..fuhh!! memang penat la..bila dah mandi and wangi2 gitu, cari pulak kotak yang agak sederhana untuk tempatkan anak2 kucing tu..kotak oren mandarin tu ada kat rumah..mujur mak xbuang lagi..amik kotak tu and lapikkan surat kabar dengan kain tuala yang dah xguna tempatkan dalam kotak tu kasi anak2 kucing tu duduk situ..lepas habis semua tu, pegi la petshop carikan susu and picagari atau botol susu untuk susukan baby2 kucing tu..terbaekk and respek kat diri sendiri sebab boleh buat kerja2 sebegini..huhu sebabnya sebelum nie xpenah nak amek tau pun pasal anak2 kucing sangat..

Masa p petshop tu, owner petshop tu suggest susu kambing fresh..dia cakap sesuai untuk anak2 kucing yg usia seminggu and dah buka mata..masa balik rumah, susukan baby kucing tu 7 ekor dgan susu kambing guna picagari..memula mmg agak susah kot nak suap dalam mulut baby kucing nie..tapi lama-lama dah ok la..pandai dah makan guna picagari...huhu..ok, setakat nie dah 3 hari Alhamdulillah still hidup baby2 kucing tu..respek jugak la kat diri sndiri sbb sabar dalam menghadapi kerenah baby2 kucing nie dalam 7 ekor masa nak menyusu..hihi..

Dalam kesibukan menjaga anak kucing and kerja yang melambak kat ofis ada la jugak Google kat Youtube mengenai salah satu penjagaan anak kucing yang baru lahir..newborn cat..jumpa la satu video..memang sangat membantu..








Setakat nie, xdapat lagi nak update pic baby kucing tu sbb kesuntukan masa..dengan balik keja lagi terus bagi anak2 kucing makan..nanti pic akan diupload bila rasa dah free :) :) :) wasalam..



cilok pic kat En Google yo..!!




2/13/13

Kisah Untuk Blogger...

Posted by Nurul Izza Binti Abdul Rahim at 4:08 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post

Salam fellow..

Untuk permulaan  berblog sbenarnya xsusah..cuma ikut a few step oleh Google ..xpun utk sesapa yg xbiasa berblog boleh tarik cursor anda ke laman youtube atau beberapa website lain yg myediakan perkhidmatan tutorial untuk blog anda... see?? xsusah kan? yep, firstly memula kita akan blurr dan bengong kejap..tapi, bila dah biasa, kita xkan susah lagi untuk start blogging...sebelum nie izza pun asyik blogwalking blog orang jer..bila fikir2 balik, apa salahnya kalau izza start berblog sndiri..kat blog dah macam diari kita pulak...izza pun masih "baby" la jugak dalam dunia blogger..yep,starting dari 2010(sebab jarang update)..follower pun xramai dan xfeymes macam blogger-blogger yang lain..kadang2 terfikir jugak yang izza jarang nak update entry baru sebab dah bersepah blog orang lain yang dah update kisah2 baru, latest, up-to-date, lg sensasi dan panas gitu..so, alternatif lain yang izza pilih nak tulis ialah tentang diri sendiri, persekitaran hidup,kawan-kawan,  manusia di sekeliling..izza tak nak sama sekali amek cedok cerita orang lain dan paste dalam blog izza..No!! salah tau buat macam tu..kalo nak cedok cerita orang lain sekalipun, apa salahnya letak link / backlink yang si pemilik boleh tau yang kita cedok cerita dia..paling kurang pun letak la caption copy paste dari sumber tertentu..



Sekarang nie pun, izza jarang nak on9 internet atas kesibukan kerja.so, kalo nak tau cerita terbaru pun, blogwalking jelah..tapi, mostly blog yang izza jumpa almost meniru karya orang tanpa letak link, backlink atau  caption..macam xbest jer kan..ayat pun yang sama..paling xbest, banyak sangat advertisement/iklan (izza faham yg iklan tersebut dapat menjana pendapatan para blogger..)  sampai pening kepala dan nak baca post tu pun susah..lagi sekali, xbest kan?? pasal kes ciplak n cedok tempek kat blog sendiri, nanti kalo orang ciplak karya dan idea kita pulak, apa perasaan kita yer?? marah x?  lagi sekali izza nak pesan la sebagai pembaca, izza pun nak baca dengan best, tiada gangguan nak loading atau gangguan nak membaca satu cerita tu sampai habis..ok. tak mau la melalut sampai lewah hehe..just nak inform untuk permulaan nak create blog, atau yang dah sedia ada blog yang lebih canggih dari izza, apa kata kurangkan sedikit berat blog so, takde lah susah nak loading, nak baca pun senyum sebab senang hati..kan? kan? kan? 




senyum nie pun izza curi kat Encik Google tau...










2/2/13

The First Step

Posted by Nurul Izza Binti Abdul Rahim at 2:26 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Kredit To My Bestie... thanks cik mimi sbb edit2 pixc cecantik yg mgkin :)











Pabila Perempuan Bertemu..

Posted by Nurul Izza Binti Abdul Rahim at 12:17 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post


Saya perempuan, awak pun perempuan..kami pun perempuan,kamu pun perempuan..

.

much love ..





2/1/13

Sahabat Hingga Ke Syurga..

Posted by Nurul Izza Binti Abdul Rahim at 4:50 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post





Video Pilihan..

Posted by Nurul Izza Binti Abdul Rahim at 4:39 PM
Reactions: 
2 comments Links to this post


*sweet..dengar banyak kali but still repeat and repeat =)

 

Miss Daisy.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea