2/13/13

Kisah Untuk Blogger...

Posted by Nurul Izza Binti Abdul Rahim at 4:08 PM
Reactions: 

Salam fellow..

Untuk permulaan  berblog sbenarnya xsusah..cuma ikut a few step oleh Google ..xpun utk sesapa yg xbiasa berblog boleh tarik cursor anda ke laman youtube atau beberapa website lain yg myediakan perkhidmatan tutorial untuk blog anda... see?? xsusah kan? yep, firstly memula kita akan blurr dan bengong kejap..tapi, bila dah biasa, kita xkan susah lagi untuk start blogging...sebelum nie izza pun asyik blogwalking blog orang jer..bila fikir2 balik, apa salahnya kalau izza start berblog sndiri..kat blog dah macam diari kita pulak...izza pun masih "baby" la jugak dalam dunia blogger..yep,starting dari 2010(sebab jarang update)..follower pun xramai dan xfeymes macam blogger-blogger yang lain..kadang2 terfikir jugak yang izza jarang nak update entry baru sebab dah bersepah blog orang lain yang dah update kisah2 baru, latest, up-to-date, lg sensasi dan panas gitu..so, alternatif lain yang izza pilih nak tulis ialah tentang diri sendiri, persekitaran hidup,kawan-kawan,  manusia di sekeliling..izza tak nak sama sekali amek cedok cerita orang lain dan paste dalam blog izza..No!! salah tau buat macam tu..kalo nak cedok cerita orang lain sekalipun, apa salahnya letak link / backlink yang si pemilik boleh tau yang kita cedok cerita dia..paling kurang pun letak la caption copy paste dari sumber tertentu..



Sekarang nie pun, izza jarang nak on9 internet atas kesibukan kerja.so, kalo nak tau cerita terbaru pun, blogwalking jelah..tapi, mostly blog yang izza jumpa almost meniru karya orang tanpa letak link, backlink atau  caption..macam xbest jer kan..ayat pun yang sama..paling xbest, banyak sangat advertisement/iklan (izza faham yg iklan tersebut dapat menjana pendapatan para blogger..)  sampai pening kepala dan nak baca post tu pun susah..lagi sekali, xbest kan?? pasal kes ciplak n cedok tempek kat blog sendiri, nanti kalo orang ciplak karya dan idea kita pulak, apa perasaan kita yer?? marah x?  lagi sekali izza nak pesan la sebagai pembaca, izza pun nak baca dengan best, tiada gangguan nak loading atau gangguan nak membaca satu cerita tu sampai habis..ok. tak mau la melalut sampai lewah hehe..just nak inform untuk permulaan nak create blog, atau yang dah sedia ada blog yang lebih canggih dari izza, apa kata kurangkan sedikit berat blog so, takde lah susah nak loading, nak baca pun senyum sebab senang hati..kan? kan? kan? 




senyum nie pun izza curi kat Encik Google tau...










0 comments:

 

Miss Daisy.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea