6/4/13

JaGa AnAk KuCiNg PuLAK..

Posted by Nurul Izza Binti Abdul Rahim at 5:03 PM
Reactions: 
Salam..kali nie kisah jaga anak kucing la pulak...ok2, kisahnya bermula dalam hujung Mei 2013 ada la sekor kucing betina yang selalu berkeliaran kat kawasan rumah bunting..tetiba pulak dalam hari Isnin terdengar anak kucing mengiau2 kat kawasan semak..Firstly, ingat ok la ibu kucing tu ada..My mom selalu kasi makan kat kucing2 yang berkeliaran kat kawasan rumah tu padahal kami xpenah bela kucing pun..Then, lepas agak2 seminggu anak kucing tu asyik nanges jer..Ohh I mean mengiau hehehehe...sampaikan rasa ingin menjenguk apa yang terjadi kat anak2 kucing tu..ok, ingatkan ibunya ada la menyusukan baby kucing tu...rupanya tak pun..tapi dulu ibu kucing tu agak "meroyan"..hehe pandai la ckap kucing tu meroyan..nak cakap ibu kucing tu xpenah beranak padahal penah jugak beranak pastu biarkan macam tu sja anak tu smpai mati..ish3..sangat kesian..Berbalik pada kisah tadi, p la menjenguk anak2 kucing tu tapi bukan kat kawasan semak dah..anak2 kucing tu ada dekat rumah sebelah yang ksong tu...ibunya memang tak tau p mana and tak tau manusia mana yang letak anak kucing tu kat rumah kosong tu...ok xpalah..rasa macam selamat la anak2 kucing tu kat rumah sebelah yang kosong tu..tapi memang dalam 2-3 hari macam tu anak2 kucing tu still mengiau...Dalam hati nie fed up jugak la sebab bising..rasa terganggu..Disturbia taw..!! Lepas 2-3 hari tu jugak la rasa nak menjenguk anak2 kucing tu...bila tengok anak2 kucing tu dalam keadaan terbiar dengan kurus kering, xbermaya... memang sangat2 kasihan dalam hati nie..

So,  kebetulan pulak hari tu hari Sabtu and public holiday, tanpa teragak2 amik semua anak2 kucing tu kasi mandi..Dah la 7 ekor..fuhh!! memang penat la..bila dah mandi and wangi2 gitu, cari pulak kotak yang agak sederhana untuk tempatkan anak2 kucing tu..kotak oren mandarin tu ada kat rumah..mujur mak xbuang lagi..amik kotak tu and lapikkan surat kabar dengan kain tuala yang dah xguna tempatkan dalam kotak tu kasi anak2 kucing tu duduk situ..lepas habis semua tu, pegi la petshop carikan susu and picagari atau botol susu untuk susukan baby2 kucing tu..terbaekk and respek kat diri sendiri sebab boleh buat kerja2 sebegini..huhu sebabnya sebelum nie xpenah nak amek tau pun pasal anak2 kucing sangat..

Masa p petshop tu, owner petshop tu suggest susu kambing fresh..dia cakap sesuai untuk anak2 kucing yg usia seminggu and dah buka mata..masa balik rumah, susukan baby kucing tu 7 ekor dgan susu kambing guna picagari..memula mmg agak susah kot nak suap dalam mulut baby kucing nie..tapi lama-lama dah ok la..pandai dah makan guna picagari...huhu..ok, setakat nie dah 3 hari Alhamdulillah still hidup baby2 kucing tu..respek jugak la kat diri sndiri sbb sabar dalam menghadapi kerenah baby2 kucing nie dalam 7 ekor masa nak menyusu..hihi..

Dalam kesibukan menjaga anak kucing and kerja yang melambak kat ofis ada la jugak Google kat Youtube mengenai salah satu penjagaan anak kucing yang baru lahir..newborn cat..jumpa la satu video..memang sangat membantu..








Setakat nie, xdapat lagi nak update pic baby kucing tu sbb kesuntukan masa..dengan balik keja lagi terus bagi anak2 kucing makan..nanti pic akan diupload bila rasa dah free :) :) :) wasalam..



cilok pic kat En Google yo..!!




0 comments:

 

Miss Daisy.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea